maanantai 27. elokuuta 2012

Blogi jää tauolle


Kesä alkaa kääntyä pikkuhiljaa syksyksi. Kesäblogimmekin jää tauolle, mutta perinteinen joulublogi avautuu jälleen joulukuun alussa.

Siistiä syksyä!


maanantai 20. elokuuta 2012

Pidetään huoli yhteisestä omaisuudesta


Tänä kesänä on tiedotusvälineissä uutisoitu silmiin pistävän paljon Jyvässeudulla tapahtuneesta ilkivallasta. Kiinteistöjen ovia ja seiniä on sotkettu, katulamppuja rikottu ja pakastimia jätetty tien varsiin. Yle Keski-Suomi uutisoi elokuun alussa Kuokkalassa sattuneesta tapauksesta, jossa kevyenliikenteenväylällä sijainnut viemärinkansi oli nostettu pois paikoiltaan. Metrejä syvä avoin kaivo olisi ollut hengenvaarallinen ansa hämärässä yössä liikkuneille. Onneksi kukaan ei ehtinyt tippua ammottavaan kuiluun, sillä ohikulkija huomasi ajoissa irrallisen kaivonkannen ja yritti nostaa sen itse paikoilleen. Kansi oli kuitenkin niin painava, että hänen oli soitettava pelastuslaitos paikalle. 

Kuka saa päähänsä nostaa viemärinkannen pois paikoiltaan? Ilmeisesti kansi on melko painava, jos kantta paikoilleen yrittänyt ohikulkija ei sitä jaksanut nostaa. Vahingossa se ei siis ole paikoiltaan liikkunut, vaan kannen siirtämiseen on käytetty aikaa ja vaivaa. Kauhistuttaa ajatella, mitä olisi voinut tapahtua, jos joku olisi ehtinyt pudota kaivoon.

Ovatko tekijät oikeasti ilkeitä vai pelkästään ajattelemattomia? Vai onko ilkivalta jonkinlaista kapinointia kasvotonta yhteiskuntaa vastaan? Mitähän kaikkea saataisiinkaan aikaan, jos töhrimiseen, rikkomiseen ja sotkemiseen käytetty aika ja energia käytettäisiin johonkin hyödylliseen? Jyväskylän kaupunki korjaa ja siivoaa ilkivallan seurauksia sadalla tuhannella eurolla vuosittain. Eiköhän sillekin rahalle olisi parempaa käyttöä? Yhteisestä omaisuudesta on pidettävä yhteisesti huolta, sillä korjauksista ja siivouksista koituvan laskun maksaa lopulta veronmaksaja eli sinä ja minä. 


maanantai 13. elokuuta 2012

Pallot pulautukseen


Pakkausjätteiden hyötykäyttö on Suomessa maailman huipputasoa - etenkin pullopanttijärjestelmän osalta. Lasipullojen lähes sadan prosentin palautusastetta lähentelivät myös juomatölkkien (96 %) ja kierrätysmuovipullojen (94 %) palautukset vuonna 2010. Tulos on ollut siis lähes täydellinen - mutta pienillä teoilla täydellisyys olisi tässä tapauksessa jopa saavutettavissa.

Kukapa meistä ei olisi nähnyt rutattua tölkkiä ja yliajettua tai etikettinsä hukannutta muovipulloa kadulla? Huikeasta palautusasteestaan huolimatta lasipullojen jopa yli 33 täyttökerran matka päätyy liian aikaisin ja pahimmillaan särjettynä puistoihin ja uimarannoille, jossa ne haaskauksen lisäksi ovat myös vaaraksi ihmisille ja ympäristölle. Älä siis ruttaa tai särje juomapakkauksia - palauttakaa ne ja lunastakaa voittonne välittömästi kassalta. Myös pantittomat pakkaukset voidaan palauttaa, osa automaateista ottaa ne vastaan, tosin ilman korvausta, tai ne voidaan viedä oikeisiin jätejakeisiin, josta ne jatkavat matkaansa kierrätystä varten, vaikka pantilliseksi pulloksi tai tölkiksi.



maanantai 6. elokuuta 2012

Siisti rallikaupunki


Roskia syntyy tunnetusti eniten juhlapäivien ja suurtapahtumien aikana, kuten uudenvuoden ja vapun aikaan. Vuotuisten MM-rallien pääpaino oli tuttuun tapaan Jyväskylässä, ja vieraita saapui runsain joukoin eri puolilta maailmaa. Juhlahumussakaan ei tule silti unohtaa hyviä käytöstapoja; roskien paikka ei ole kaduilla tai luonnossa eivätkä uudet virvokkeet kasva tyhjiä pakkauksia kylvämällä, eikä kesäkoiria tulisi tuolloinkaan jättää oman onnensa nojaan.

Vahinkoja kuitenkin sattuu, etenkin isolla porukalla, mutta niistä ei tarvitse masentua. Vaikka roskien määrä voi tuntua aluksi ylitsepääsemättömältä, on säntillisellä toiminnalla saatu puhtaaksi jopa vuosien mittaan roskaantuneita alueita. Kerää roska päivässä -periaatetta noudattamalla voidaan Jyväskylä saada puhtaammaksi kuin se alun perin olikaan, tartutaan siis tuumasta toimeen!